Wie ben ik?

Op het gebied van rouw en verlies ben ik naast vakkundig opgeleid, een ervaringsdeskundige. Mijn broer overleed toen ik zwanger was van mijn eerste zoon. Een ongeluk, het leven op zijn kop, totale verwarring. Dood en leven zo dicht bij elkaar, verdriet en vreugde, het is er allebei. Jaren later bracht het overlijden van mijn vader en moeder, een jaar na elkaar, me intens verdriet en ook pure onvoorwaardelijke liefde. Alles wat er in de boeken staat over rouw is waar, en ook weer niet. Want niemand schrijft over mij.

Een andere ervaring op het gebied van verlies was het verliezen van mijn toekomstperspectief, toen het volledig anders ging dan ik verwacht had en ik in mijn directe omgeving te maken kreeg met de diagnoses, autisme, ADHD, en taalontwikkelingsstoornis waardoor mijn hulp en begeleiding intensief nodig waren. Ook dat is rouw. Het leren omgaan met die nieuwe werkelijkheid, met de “reguliere” gezondheidszorg, de mogelijkheden en de beperkingen daarvan. Met vele onderzoeken, verslagen lezen, DSM-IV en V, pgb’s , onmacht, strijdlust, het belang van psycho-educatie, liefde, geduld om  uiteindelijk te komen tot acceptatie.

Als vrijwilliger bij de VPTZ kwam ik in aanraking met verschillende mensen. Verschillende verhalen waar ik even in stapte en waar ik even aanwezig mocht zijn. Bijzonder om te mogen zijn bij mensen thuis waar een verhaal bijna ten einde is. In mijn directe omgeving heb ik prachtige mensen te jong, maar waardig zien sterven, door bijvoorbeeld euthanasie. Ik heb prachtige mensen in angst en ellende hun dood tegemoet zien treden. Ik heb verdriet en liefde hand in hand zien gaan, overstijgend aan de dood. Ik heb gezien wat het betekent om er te zijn voor een ander. Ik heb ook gezien en gevoeld wat het betekent als er niemand is voor die ander.

Als beeldend kunstenaar bereik ik veel verschillende mensen met mijn schilderijen. De gesprekken die ontstaan tijdens exposities over mijn werk maar vooral over wat mensen erbij ervaren zijn van een wonderlijke schoonheid. Mensen vertellen mij over hun leven, verdriet en ook over hun hoop, liefde en genezing. Mijn schilderijen zorgen op dat moment voor de verbinding (www.andersabstract.com).

Door al deze ervaringen en mijn opleiding Rouw, Verlies & Stervensbegeleiding aan de Academie voor Geesteswetenschappen, ben ik er nu voor u, in tijden van verdriet door rouw of verlies. Zowel individueel als in groepsverband. Creatieve ondersteuning is hierbij mogelijk.

“Ik ben Marjolijn Slaap en ik ben sterk en liefdevol, geduldig en creatief, empathisch en verbindend, vol vertrouwen, open en optimistisch, ik ben er voor een ander en ik volg mijn eigen levensweg.”