Stervensbegeleiding

Afscheid nemen van het leven, hoe doe je dat? Wanneer je geconfronteerd wordt met het besef dat het verhaal van je leven aan het laatste hoofdstuk is begonnen, kan dat heel veel losmaken. Gevoelens van machteloosheid, angst en verdriet. Je kan je verloren voelen en zinloosheid ervaren. Hoe leef je waardig je laatste hoofdstuk?

Het leven wat achter je ligt kan een bron van zijn van vreugde en fijne herinneringen maar tegelijkertijd is er gemis om wat er verloren is gegaan.

Het praten over je leven, over vroeger, over nu en het afscheid dat komen gaat kan je helpen met het invullen van je laatste levensfase, met het schrijven van het laatste hoofdstuk. Familie en vrienden zijn hiervoor van groot belang. Toch kan het zijn dat je hen niet wilt belasten met wat er allemaal in je om gaat, of dat je hulp zoekt bij hoe je om kunt gaan met de tijd die komen gaat. Ik kan hierbij ondersteuning bieden. Door te luisteren naar wat er voor jou nodig is in deze kwetsbare periode. Ik zal proberen deze periode meer te laten zijn dan een aaneenschakeling van medische ingrepen door juist samen te kijken naar hoe je afscheid wilt gaan nemen van het leven en welke herinneringen je nog kan maken met familie en vrienden.